Etusivu Tule meille töihin Yhteystiedot

 

Rakennemuutos on välttämätöntä, myös kaupunkisuunnittelussa

06.10.2017

Harmaantuva Suomi ja erityisesti Etelä-Savo kaipaa selkeästi suuntaa, jossa uskalletaan tunnustaa se tosiasia, ettei nykymenolla tulla tulevista vuosista selviytymään. Toiminnan organisoitumisen tulee olla rakenteeltaan selkeää, suunnitelmien pitkäkestoisia, toiminnan sujuvaa sekä joustavaa ja laadun kestävällä pohjalla. Kestävälle laadulle rakentuva ikäihmisten palvelurakenne ja toiminta tulee olemaan kustannuksiltaan myös tehokasta, näin uskon. Näyttöjä vastaavasta ajattelusta löytyy niin kotimaasta kuin maailmaltakin, Hollanti hyvänä esimerkkinä.

Yritysten kilpailukyvyn kasvun kannalta puolestaan ostovoima yksittäisillä kuluttajilla kuin yritysten välisinä ostoina edellyttävät vahvaa näkymää elinkeinoelämästä, sen rakenteista ja erityisesti kehitysnäkymistä. Jostain syystä kehitysnäkymiä ei tahdota muistaa tarkastella riittävän suurella periskoopilla. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita hätäiset tonttikaupat tai torin ympäristöjen kiinteistöjen täyttämiset liiaksi sosiaali- ja terveyspalveluilla.  Moni varmaan hämmästelee ajatustani, edustanhan nimenomaan sosiaali- ja terveyssektoria.

Oma ajatuskulkuni meneekin siihen suuntaan, että kestävien ratkaisujen elinkeinopolitiikka lisää ikäihmisten, vammaisten, lasten, mielenterveyskuntoutujien ja syrjäpolkuja kulkevien mahdollisuuksia saada entistä laadukkaimpia ja tarkoituksenmukaisempia palveluja. Mitä paremmin tuetaan pk-sektoria, tuodaan start-up-yritykset lähelle arkea ja ihmisten keskelle, vaikkapa pop-up-kiihdyttimien kanssa, monimuotoistetaan kiinteistöjen käyttöä ja uskalletaan ajatella kaupunkikeskustaa uusin tavoin, sitä varmemmin mahdollistetaan veronmaksukykyisyyden lisääntyminen ja hyvinvoinnin kasvu.  

Mielestäni Liverpoolin tarina hiipuvasta satamakaupungista kehittyväksi talouskasvun kaupungista on oiva esimerkki siitä, kuinka omien vahvuuksien tunnistamisen kautta kaupunki muuttui nuhjuisesta olotilasta dynaamiseksi kaupunkikuvaksi. Liverpoolissa nähtiin tärkeänä pitää kaupunki eloisana keskuksena. Samalla piti etsiä toimivia ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään työttömyyden ja sosiaalisten ongelmien kasvun taittamiseksi. Näissä kehitysmuutoksissa he onnistuivat. Muun muassa sosiaalista kotihoitoa lisättiin liikuttamalla henkilökuntaa aiempaa monimuotoisemmin, laatuun panostettiin standardoimalla palveluprosesseja ja lisättiin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa monin eri tavoin. Kaupunkikeskustaan panostettiin kokonaisuutena. Ihmisten haluttiin liikkuvan aktiivisesti keskustassa. Ajatuksena olikin, että ihmiset tulevat keskustaan: ostoksille, istumaan kahviloissa ja ravintoloissa, käymään kuntosaleilla, sijoittamaan nuoryrityksiä avoimiin tiloihin aamusta iltaan, oppimisympäristöihin, kuuntelemaan musiikkia ja niin edelleen.

Olen aivan varma, että elinvoiman kasvu ja sitä kautta myös hyvinvoinnin lisääntyminen mahdollistuisi aiempaa paremmin, mikäli olemassa olevia vahvuuksia hyödynnettäisiin kaupunkirakenteen suunnittelussa entistä monipuolisemmin myös täällä Etelä-Savossa

 

Harmaata Mikkelin keskustaa silmäillessä 6.10.2017
Riitta Paasivuori
toimitusjohtajaBlogi

Sosiaali- ja terveysalan hallinnollista ongelmakenttää

09.03.18

Soteuudistuksestako esimerkkiä muille uudistuksille – enpä usko

17.01.18

Halpuuttamisen aika on ohi – sotessa

22.11.17

Maailman laatu karkaa Suomen käsistä – Etelä-Savosta Suomen johtavaksi laatualueeksi?

27.10.17

Rakennemuutos on välttämätöntä, myös kaupunkisuunnittelussa

06.10.17

Sotehuuman keskellä – Digitalisaatiostako apua palvelutalojen arkeen

28.06.17

Ajankohtaista

Tehostetussa palveluasumisessa asukkaan hankkimat tarvikkeet, välineet ja laitteet

19.03.18

Saattohoitoa inhimillisesti

15.03.18

Omaishoitoperheille jaksohoitoa Pappilanpuistossa

06.10.17

Pappilanpuisto täytti 20-vuotta

29.09.17

Mäntypuistossa pidettiin hauskaa

04.09.17

Pappilanpuistossa kotieläimet vieraisilla

28.06.17

Mäntypuistossa iloittiin Suomen satavuotista taivalta

22.06.17

Ainot & Reinot liikkuivat Urskissa

14.06.17

Veteraanipuistossa juhlittiin!

06.06.17

HENKILÖSTÖ JAKSAA JA VOI HYVIN

06.06.17