Etusivu Tule meille töihin Yhteystiedot

 

Halpuuttamisen aika on ohi – sotessa

22.11.2017

Olemme saaneet lukea huikeista kampanjoista, joilla on kehuttu halpuuttamisen eduista ja halpuuttamisen mukanaan tuomista onnesta koteihin. Kuka tähän uskoo? Ei kukaan.

Jokainen tietää sen, ettei ilmaista ruokaa ole. Eikä ilmaista tuotetta ole. Kuluttajina tiedämme kaupan logistisen ajattelumallin. Sen mukaan vihanneksen, maidon tai lihan tuottajat alkutuottajina ovat ketjun alkupäässä. Ennen kuin minä olen saanut tarvitsemani tuotteet kaupasta kassiini, on kyseinen tuote käynyt läpi aikamoisen logistisen ketjun.  Ja se maksaa. Tuotteen loppuhinta on koko tuon tuotantoketjun hinta, josta kauppa ottaa oman katteensa, lisäten sen loppuhintaan. Näin ollen halpuuttaminen kohdistuu johonkin kohtaan tuossa logistisessa ketjussa tai johonkin sen yksittäiseen osaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on käynnissä myös halpuuttaminen ja se näyttää lisääntyvän tulevina vuosina. Ikäihmisten palveluista halutaan maksaa entistä vähemmän. Perusteena on ollut sotesäästöt. Kyseessä ei ole todellisuudessa säästö, vaan supistus ja palvelun halpuuttaminen. Halpuuttamista voidaan tehdä monin eri tavoin. Asiakas eli ikäihminen maksaa osan palveluista itse, jotka julkinen valta aiemmin maksoi, esimerkiksi sänkysuojien määrä vähenee. Tai, ennen ollutta palvelua tai tuotetta ei ole enää mahdollista antaa tai sitä ei saa, esimerkiksi wc-paperit pitää ostaa itse. Tai hoitajien antamaa palvelua saadaan aiempaa vähemmän, esimerkiksi hoitajien määrän mukainen maksuosuus laskee (mitoitus).  Sosiaali- ja terveysalan halpuuttaminen on tullut!

Edellä esittämäni sote-halpuuttaminen on arkipäivää. Moni palveluntuottaja on ratkaissut ongelman niin, että on rakentanut mahdollisimman pieniä asukashuoneita ja niin, että henkilöstölle maksetaan minimaalisen vähän. Päättäjien tahtotila näyttää siltä, että ikäihmiset eivät tarvitse kovinkaan kummoisia huonetiloja vaan minimineliöt riittävät ja henkilöstöäkään ei tarvitse arvostaa.

En voi millään nähdä hyvänä tätä sote-halpuuttamista. Se on lyhytnäköistä. Pitkällä tähtäimellä olisi suurta viisautta ymmärtää jo viimeinkin” Laadun paras lenkki on sen huonoin lenkki”. Sotessa se lenkki on työtään tekevä ammattilainen, henkilöstö. Henkilöstöön panostaminen on osa tuota laatulenkkiä ja siksi tuohon halpuuttamiseen ei työtään arvostavat voi lähteä.

Halpuuttamispäätöksiä lueskeltua
Mikkelissä 21.11.2017
Riitta Paasivuori
toimitusjohtajaBlogi

Sosiaali- ja terveysalan hallinnollista ongelmakenttää

09.03.18

Soteuudistuksestako esimerkkiä muille uudistuksille – enpä usko

17.01.18

Halpuuttamisen aika on ohi – sotessa

22.11.17

Maailman laatu karkaa Suomen käsistä – Etelä-Savosta Suomen johtavaksi laatualueeksi?

27.10.17

Rakennemuutos on välttämätöntä, myös kaupunkisuunnittelussa

06.10.17

Sotehuuman keskellä – Digitalisaatiostako apua palvelutalojen arkeen

28.06.17

Ajankohtaista

Tehostetussa palveluasumisessa asukkaan hankkimat tarvikkeet, välineet ja laitteet

19.03.18

Saattohoitoa inhimillisesti

15.03.18

Omaishoitoperheille jaksohoitoa Pappilanpuistossa

06.10.17

Pappilanpuisto täytti 20-vuotta

29.09.17

Mäntypuistossa pidettiin hauskaa

04.09.17

Pappilanpuistossa kotieläimet vieraisilla

28.06.17

Mäntypuistossa iloittiin Suomen satavuotista taivalta

22.06.17

Ainot & Reinot liikkuivat Urskissa

14.06.17

Veteraanipuistossa juhlittiin!

06.06.17

HENKILÖSTÖ JAKSAA JA VOI HYVIN

06.06.17